"برای جلوگیری از دفن بی رویه ضایعات ، آن را از ابتدا تفکیک کنیم **** شهروند عزیز ، کاغذ دیگر زباله نیست آن را با دیگر ضایعات دور نریزیم **** فقط یک زمین داریم آن را با زباله آلوده نکنیم **** بازیافت مواد = نگه داشتن منابع طبیعی برای نسلهای آینده **** بازیافت گردشی است به سوی بهره وری و زیبایی **** بازیافت مواد = جلوگیری از هدر رفتن انرژی وتوسعه پایدار در گرو حفظ منابع ماندگار **** با تفکیک و بازیافت مواد آلی،دراحیای زمین های کشاورزی کشور سهیم شویم **** آیا می دانید باطری ها به دلیل داشتن سرب و مواد اسیدی جزیی از زباله های خطرناک هستند **** با تحویل زباله های خشک به ماموران شهرداری ، از استفاده غیر قانونی توسط افراد سود جو جلوگیری کنیم **** حرکت در جهت خود کفایی ملی ، با مشارکت در طرح جامع بازیافت و تفکیک زباله در مبدا **** شهروند عزیز ، اصول اولیه و الفبای پاکیزگی شهری ، کاهش زباله و جداسازی آن است **** از زباله گل می رویداگر آن را بازیافت کرده وتبدیل به کود کمپوست کنیم **** پاکی وطراوت محیط زیست را با تولید بی رویه زباله از بین نبریم ****

پیام سرپرست سازمان

آموزش شهروندی

هفته نامه پسماند


در کارخانه بازیافت چه مراحلی انجام می شود:

مراحل بازیافت شیشه در کارخانه

شیشه های ورودی به کارخانه بازیافت در ابتدا کنترل می شود. چرا که ممکن است علاوه بر شیشه، ضـایعات دیگری به همراه شیشه وارد کارخانه شوند. در این مرحله شیشه های ورودی توسـط یـک نـوار نقالـه انتقـال   می یابد . در زیر این نوار نقاله، آهنربای قوی وجود دارد که ذرات و قطعات فلزی را جدا می نمایـد. عـلاوه بـر آن افرادی در اطراف این نوار نقاله هستند که سایر ضایعات از قبیل درپوش پلاستیکی و … را جدا می کنند ،پس از این مرحله شیشه ها در اندازه مناسب خردایش می شوند و سپس توسط ماشین آلات پیشرفته لیزری تفکیک رنگ می شوند و در نهایت بـه سمت انبار محصول منتقل می شوند. در ادامه مراحل بازیافت شیشه شرح داده خواهد شد.

سیلوی ذخیره شیشه ها

ضایعات شیشه به صورت مخلوط توسط لودر در سیلو ریخته می شود سپس توسط یک نوار نقاله که درپایین سیلو قرار دارد، به سمت ماشین خردکننده فرستاده می شود.

خرد کردن و شکستن شیشه ها

ضایعت شیشه ای در دستگاه خرد کن خرد می شود تا در پوش های فلزی و پلاستیکی از شیشه جدا شوند.

جدا سازی فلزات آهنی

در این بخش در حین حرکت بر روی نوار نقاله از زیر نوار مغناطیسی متحرک عبور می کند و ذرات آهنی آن جدا می گردد.

جدا سازی ضایعات بزرگ

در ادامه ضایعات شیشه ای از روی میز سورتینگ دستی عبور کرده و ضایعات درشت آن به صورت دستی جدا می گردد.

جدا سازی در پوشهای آلومینیمی ، پلاستیکی و …

در این بخش ضایعات از روی سرند ویبره عبور می کنند و در پوشهای آلومینیمی و پلاستیکی و چوب پنبه ها از شیشه تفکیک می شوند.

جدا سازی کاغذ و ضایعات ارگانیک

در ادامه ضایعات شیشه ای در حین حرکت توسط فشار هوا از کاغذ ، چوب و سایر ضایعات سبک تفکیک  می گردد.

تفکیک شیشه از سایر ضایعات

در این مرحله ضایعات شیشه از داخل دستگاهی الکترونیکی و مجهز به دوربین های لیزری عبور می کند و سایر ضایعات از قبیل سنگ و سرامیک و …. در این مرحله از شیشه تفکیک می شود.

تفکیک شیشه بر اساس رنگ

حال که تمام ضایعات غیر شیشه ای تفکیک گردیده اند لازم است شیشه ها بر اساس رنگ نیز تفکیک شوند تا قابلیت بازیافت شدن به صورت شیشه پیدا کنند، از این رو شیشه ها از درون دستگاه الکترونیکی مجهز به دوربین های لیزری دیگری عبور کرده و به طور کامل از لحاظ رنگ تفکیک می گردند و از طریق نوار نقاله به انبار محصول هدایت می شوند.

فرآيند بازيافت کاغذ

بازيافت کاغذ از طريق فرآيندي صورت مي گيرد که کاغذهاي دور ريختني جمع آوري شده را براي توليد ورقه هاي کاغذي با ضخامت متفاوت به خمير تبديل مي کنند.

به طور کلي در کارخانه هاي بازيافت کاغذ ابتدا کاغذهاي باطله در انبار به سمت خردکن وارد مي شود و پس از آن وارد دستگاه خميرسازي مي گردد. خمير حاصل از اين دستگاه توسط پمپ روي دستگاه توليد مقوا ريخته مي شود. در اين قسمت به کمک سيستم مکش، خمير و آب از هم جدا مي شوند ورقه هاي کاغذ را خشک مي کند و در مرحله بعد اين ورقه ها اطو شده و اين چنين مقوا توليد مي شود. مقواهاي توليدي بعد از برش به بازار عرضه مي گردند. مراحل خردکردن، خمير کردن، قالب ريزي، خشک کردن، اتو کني و برش مهمترين مراحل فرآيند بازيافت کاغذ در کارخانه ها است.

مراحل بازيافت کاغذ در کارخانه

کاغذ پس از ورود به کارخانه بايد بلافاصله وارد چرخه توليد شود(چون مدت زمان زيادي را نمي توان براي نگهداري آن صرف کرد، زيرا در مجاورت هوا وآب به سرعت پوسيده شده وازبين مي رود.) ابتدا کاغذ وارد پالپر شده و در آن با آب مخلوط و به خمير تبديل مي شود. همچنين دراين مرحله ضايعات درشت به وسيله ي يک چنگک از آن جدا مي شود.سپس در مرحله بعد پاکسازي روي خمير انجام مي شود تا ناخالصي هاي آن گرفته شود.در پايان اين مرحله خمير موجود شامل 99% آب و 1 درصد خمير سلولز است.

 

در مرحله سوم خمير به وسيله ي نازل روي توري ريخته ميشود، اين توري حرکت کرده و وارد مرحله چهارم مي شود. که در آن، طي سه مرحله عمليات آب خمير گرفته مي شود، ابتدا توسط تيغه هايي که حرکت        مي کنند آب جمع آوري مي شود(حدود 10% آب گرفته مي شود) سپس اين تيغه ها شکل مکنده پيدا مي کنند و به صورت وکيوم آب خمير گرفته مي شود، در پايان مرحله آبگيري، به وسيله ي پرسهايي که داراي سوراخ هستند، هم به کمک فشار و هم مکش آب را خارج مي کنند. طي مراحل انجام شده 35% آب خمير گرفته     مي شود پس از پايان مراحل آبگيري خمير وارد مرحله ي حرارت مي شود که طي آن رطوبت موجود درخمير تا 50% گرفته مي شود. در مرحله بعد که به آرايشگاه کاغذ معروف است از يک طرف به کاغذ نشاسته (به عنوان نگهدارنده) و از طرف ديگر به آن رنگ اضافه مي شود(براي زيبايي)، سپس کاغذ دوباره وارد خشک کن مي شود. (کاغذ نهايي بايد حدود 8 تا 10 % رطوبت داشته باشد) و در پايان به صورت رول هاي بزرگ پيچيده مي شود.

مراحل بازیافت پلاستیک در کارخانه

پلاستیک های مخلوط هم، می توانند بازیافت شوند اما به ارزشمندی پلاستیک های مرتب شده نیستند. زیرا خواص فیزیكی از جمله کشسانی آن ها ممكن است خیلی با هم فرق داشته باشد

پلاستیک چگونه بازیافت می شود؟

برای بازیافت و تبدیل زباله پلاستیكی به پلاستیک های بازیافتی چندین مرحله وجود دارد.

-1 بازرسی: كارگران زباله های پلاستیكی را به منظور آلودگی مثل سنگ و شیشه و پلاستیک های غیر قابل بازیافت در آن ها بازرسی می كنند

2- خرد كردن و شستن : پلاستیک ها را شسته و به قطعات كوچكی تكه می كند.

3- مخزن شناور سازی : اگر پلاستیک های بازیافتی با هم مخلوط شده باشند آن ها را در مخزن شناور سازی مرتب می كنند جایی كه برخی از پلاستیک ها ته نشین و برخی دیگر شناور می شوند.

4- خشک كردن : تكه های پلاستیک در خشک كن غلطان خشک می شوند.

5- ذوب كردن : تكه های خشک شده پلاستیک به داخل قالب تزریق می شوند جایی كه گرما و فشار پلاستیک را ذوب می كند. انواع مختلف از پلاستیک در دماهای مختلف ذوب می گردند.

- 6صاف کردن: پلاستیک مذاب با نیروی زیاد به داخل پرده های توری ریز  وارد میشود تا هر ماده آلوده كننده ای را كه پس از فرایند شستن باقی مانده خارج كند. پلاستیک های مذاب سپس به شكل رشته هایی در می آیند.

7- ساچمه ای شدن : رشته های سرد شده در آب سپس به ساچمه های یک شكل خرد می شوند      كمپانی های سازنده ساچمه های پلاستیكی برای ساختن تولیدات جدید می خرند. پلاستیک های بازیافتی برای ساختن گلدان، الوار و صنایع فرش به كار می رود.

تهیه کمپوست در کارخانه بازیافت

فرآیند تولید کود در کارخانه به روشی طراحی شده است که طی آن علمیات تخمیر در یک سالن سر پوشیده انجام گرفته که با کنترل دما و رطوبت و هم زن و هوا دهی به موقع توده زباله ، علاوه بر کاهش زمان تخمیر زباله از تولید و انتشار بوهای نامطبوع جلوگیری به عمل می آید .

 

تولید کود آلی به طور کلی در 3 بخش صورت می گیرد :

1- سالن پذیرش         2- سالن تخمیر          3- آماده سازی نهایی

زباله های حمل شده از سطح شهر در داخل این سالن تخلیه شده و سپس لودر مواد داخل سالن را توزیع نموده و در محدوده ای به مساحت تقریبی 1000 متر مربع انبار می کند .

در زمان شروع به کار کار خانه مواد توسط ماشین آلات به داخل هاپر ریخته می شود و از آنجا توسط یک واحد نوار نقاله زنجیری به خطوط دیگر هدایت می گردند .

مواد در مسیر انتقال از روی نوارهای نقاله وارد سرند دوار اولیه و بعد از آن سرند ثانویه می شود . این دستگاه ها وظیفه جداسازی قطعات درشت را دارند و دارای طول حدوداً 9 متر و قطر دهانه 5/2 متر و چشمه هایی به قطر 5 و 10 سانتیمتر می باشند .

مواد در مسیر خط پس از عبور از سرندها به دو قسمت زیر گذر سرند و سرریز تقسیم می شوند . موادی که دارای ابعاد بزرگتری هستند با شیب ملایمی که سرندهای دوار دارند به خروجی ها هدایت شده و پس از عبور از یک مرحله جداسازی دستی که توسط نیروی انسانی در دو سوی خط انجام می شود ، ضایعات تخلیه نایلکس به بیرون سالن هدایت و جهت دفن در محل دفن زباله شهری بارگیری می گردند .

در سالن تخمیر عملیات توده گذاری ، همزنی و هوا دهی به طور پیوسته انجام می گیرد .

مواد ابتدا از طریق یک دستگاه نوار نقاله وارد کریدوری که در وسط سالن تعبیه شده می گردد و سپس از طریق دستگاهی به نام تریپر که در طول کریدور قادر است روی ریلهای خاص خود حرکت کند به روی یک پل فلزی و نقاله های زنجیری هدایت مواد در کف سالن ریخته می شود .

در این سالن در مجموع 24 محدوده مجزا (‌پایل ) با ظرفیت هر یک 350 تن وجود دارد

لازم است که یک سیستم تهویه بسیار قوی حاوی حداقل 12 فن فشار قوی در سالن تعبیه شود در سالن تخمیر کارخانه کمپوست به منظور انبار کردن لایه ای مواد و همزنی معمولاً از مجموعه ای به نام استاکر که شامل یک واحد پل فلزی با دهانه حدوداً 26 متر و یک واحد همزن مارپیچی استفاده می شود .

هوادهی و همزنی مواد که فرمان های به هنگام آن از طریق اتاق کنترل و کامپیوتر صنعتی صادر می شود در سیکل تقریبی 22 روز ادامه یافته و نهایتاً پس از طی این دوره توسط لودر و کمپرسی به محوطه انبار هدایت شده که این مواد به مدت 60 روز نیز در محوطه باز نگه داری می گردند .

پروسه تخمیر در یک محیط سرپوشیده که دما ، رطوبت و میزان هوای ورودی آن قابل کنترل است انجام می پذیرد . بنابراین ضمن آن که از تخصیص زمان اضافی برای نگه داری مواد در طول دوره از خروج مواد مغزی گیاه در شیرابه استمالی جلوگیری شده و محصول تولیدی از کیفیت مطلوبی برخوردار می شود .

رد طی دوره 22 روزه  ماندگاری مواد در این سالن ، مواد آلی توسط میکرو ارگانیزم های موجود در زباله و حضور هوایی که توسط فن هایی از کف سالن به داخل توده زباله دمیده می شود تجزیه می گردد .

حاصل این فرآیند تجزیه دی اکسید کربن ، بخار آب و یک ته مانده جامد و مقدار قابل توجهی انرژی است .

این مواد بدست آمده طی مراحل دیگری آماده سازی نهایی کمپوست ایده آل تبدیل شده پس از بسته بندی به جهت فروش عرضه می گردند .

دستگاه زباله سوز در کارخانه بازیافت

‏چون در شهرها مقدار زیادی زباله غیر قابل بازیافت بیمارستانی و شهری وجود دارد و سلامت جامعه را به خطر می اندازد و دفن آن نیز ایجاد گاز متان می نماید بهترین راه انهدام آن سوختن است. گازهای حاصل از سوخت زباله های نامبرد‏ه با مواد لازمی که به آن اضافه می شود، بوسیله فیلتر تصفیه می شود و با استاندارهای محیط زیست کاملا مطابقت د‏ارد و زیانی متوجه محیط زیست نخواهد شد.

فواید قابل ملاحظه دیگر این سیستم:

‏تولید انرژی ارزان ، تبدیل زباله بی ارزش به انرژی قابل مصرف

تولید شغل در منطقه و تاسیسات جدید

انرژی تولیدی برای تهویه سرد یا گرم

تولید آب شیرین در سواحل دریایی

استفاده از‏ انرژی بخار بطور مستقیم در صنایع

استفاده از‏ انرژی بخار برای تولید برق

نابود ساختن زباله های عفونی و میکروبی بیمارستان ها

کمک به بهداشت محیط و عموم

‏این سیستم تکنولوژیهای جانبی را نیز به همراه می آورد:

‏ فیلترهای صنعتی در درجه حرارت بالا و تولید کربن فعال و همچنین کالک.

توجیه اقتصادی بوسیله دستگاه زباله سوز برای مثال می توان در روز با سوخت 200 ‏تن زباله شهری حدودا 7 ‏تا 6 ‏مگاوات برق تولید نمود و در سال می توان بالغ بر دو میلیارد تومان، آن را به وزارت نیرو به فروش رساند.

بخش های عملیاتی و تجهیزات پردازش در کارخانه های بازیابی

برای اینکه اهداف پردازش پسماند به نتیجه برسند واحدهای عملیاتی و تجهیزات مختلف برای جداسازی و تفکیک اجزای مختلف پسماند نسبتا همسان به کار برده می شوند برای انکه فعالیت های مربوط به بازیافت مواد از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد ضرورت دارد تا هزینه های خرید اجرا حفظ و نگهداری تجهیزات بازیافت و سایر امکانات با مقدار موادی که بایدبازیابی شوند به تعادل برسد.

واحد تاسیسات جداسازی دستی

تجهیزات و امکانات حمل و نقل مواد

تجهیزات مربوط به متراکم سازی دستگاه های سنجش وزن با نیازی که شهر های مختلف ایران برای دفع زباله دارند بکارگیری استفاده از روش کوره زباله سوز طرحی نو و فن آوری جدیدی است که نیازهای کشور را رفع خواهد نمود و نسبت به نیاز منطقه طراحی و ارائه داده می شود.

‏بوسیله این تکنولوژی نه تنها مسئله انباشته شدن زباله و دفن آن را حل می کند بلکه راه رهایی از شیرآبه های آلوده و زیان آور و آفت بار به زمین و مسمومیت هوا از متصاعد شدن گاز متان را از بین می برد.

‏خوشبختانه 90% وسائل ساخت دستگاه زباله سوز مورد نظر را می توان از تولیدات داخل تهیه نمود.

‏با وجود اینکه دستگاه ساخته شده در ایران،مشابه دستگاه های خارجی(با همان کیفیت) خواهد بود از لحاظ ساخت، سرمایه کمتری نیاز خواهد داشت.


 

جهش تولید با مشارکت مردم

گالری عملکرد سازمان

اطلاعیه ها

تابلو های فرهنگی